Praha, 5. 2. 2020 – Právě před 30 lety byl v Praze založen první Fokus! Vznikla první komunitní péče v oblasti duševního zdraví. Fokus si vytyčil za cíl pomáhat lidem s duševním onemocněním žít plnohodnotný život mimo zdi psychiatrických léčeben a bez izolace od společnosti a této myšlence je věrný dodnes!

Od roku 1990 se k tomuto cíli přidala řada dalších neziskovek – sdružených v Asociaci komunitních služeb (AKS). Fokus sám se rozrostl. Vznikla řada Fokusů po celé republice zastřešených pod organizací Fokus ČR. Komunitní péče se stala nedílnou součástí nabídky v oblasti péče o duševní zdraví. Letošní výročí chceme pojmout šířeji – není to jen oslava narozenin Fokusu – slavíme 30 let komunitní péče. Chceme vyzdvihnout úspěchy společné snahy o lepší život lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Komunitní služby se staly hybateli reformy péče o duševní zdraví! A jsme hrdí, že v současnosti se komunitní péče stala už systémovou součástí nového uspořádání péče o duševní zdraví.

Fokus ČR slaví 30 let komunitních služeb v oblasti péče o duševní zdraví 

Vizuál 30

Pro tento rok přinášíme společný vizuál, který symbolizuje třicítku – 30 let komunitní péče v oblasti duševního zdraví. Zelenou stuhu vnímáme jako symbol duševního zdraví, motiv spojení, pokračování, kontinuity i naděje do budoucnosti. Navíc se motiv zelené stuhy objevuje např. ve vizuálech spojených se Světovým dnem duševního zdraví. A doufáme, že se k jeho sdílení připojí všechny organizace, které komunitní péči v oblasti duševního zdraví klientům nabízejí – je to oslava nás všech!

Akce 30

Součástí oslav bude putovní výstava obrazů Duše jako múza autorů Skupiny F, která se jako zelená linka proklikatí městy, kde jsou Fokusy. V září se potkáme v Praze na konferenci, kde se představí pražské komunitní služby, a také se můžeme těšit na diskuzní fórum na téma komunitní péče se zahraničními osobnostmi!

Podrobnější tiskovou zprávu k 30 letům komunitních služeb si můžete přečíst na webu Komunitně 30 let.